JGLOBAL_ARTICLES

Apel o pomoc dla Nepalu!

Wstrząsające rozmiary tragedii, która w wyniku trzęsienia ziemi dotknęła Nepal i sąsiednie kraje poruszają serca. Wiele tysięcy osób zginęło, a miliony zostały bez środków do życia, wody, żywności, leków i dachu nad głową.

Biskup Kielecki Jan Piotrowski odpowiadając na apel Papieża Franciszka oraz Caritas Polska prosi o modlitwę i wsparcie. W niedzielę 10 maja br. we wszystkich kościołach Diecezji Kieleckiej będzie prowadzona zbiórka do puszek przeznaczona na pomoc cierpiącym w Nepalu.

Można też wpłacać dobrowolne datki na konto Caritas Diecezji Kieleckiej: ING 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811 z dopiskiem NEPAL, lub w Biurze Caritas przy Placu Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach. Można wesprzeć akcję wysyłając SMS z hasłem POMAGAM pod numer 72052 (2,46 zł z VAT).

Caritas Polska śpieszy z pomocą. W sobotę 2 maja odleciał do Nepalu polski samolot wojskowy z pomocą humanitarną. W transporcie znalazło się 5 i pół tony z darami od Caritas Polska. Na pomoc humanitarną Caritas złożyło się 2200 koców, 300 namiotów 4 osobowych i 90 namiotów 10 osobowych o wartości  116 230 zł. W samolocie była również pomoc od Polskiego Czerwonego Krzyża, Polskiej Misji Medycznej, GOPR oraz PAH.