JGLOBAL_ARTICLES

Przeżywamy 71. Tydzień Miłosierdzia

"Po tym poznają wszyscy, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali"   /J 13,35/

Niedziela Miłosierdzia będąca patronalnym świętem Caritas rozpoczna 71. Tydzień Miłosierdzia obchodzony pod hasłem „Caritas dla rodziny”.

Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim formacja – budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych. Obchody są okazją do głębszej refleksji na temat miłosierdzia czynionego na co dzień, służą także prezentacji pracy, jaką różne organizacje katolickie wykonują na polu pomocy charytatywnej. Te dni są też zachętą do aktywnego włączania się w dzieła miłosierdzia i modlitwy w tej intencji.

Tydzień Miłosierdzia jest też szansą do inicjowania lub ożywienia działalności Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas poprzez uwrażliwianie  na tych, którzy często żyją obok nas i potrzebują naszej pomocy.

Na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia w sobotę 18 kwietnia odbędzie się Ogólnopolska Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach. Uroczystą Mszę Świętą odprawi Ksiądz Kardynał Stanisław Dziwisz, w koncelebrze udział wezmą dyrektorzy Caritas diecezjalnych w Polsce i Caritas Polska. Po Mszy odbędzie się spotkanie wolontariuszy połączone z koncertem, świadectwami i integracją.