JGLOBAL_ARTICLES

Przedświąteczna pomoc potrzebującym

Tradycyjnie w okresie przedświątecznym Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała pomoc dla osób potrzebujących z terenu diecezji. W dniach  13-14 marca br. przeprowadzono zbiórkę żywności „Tak, pomagam” w 60 sklepach w Kielcach i innych miastach regionu. Wolontariusze Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas zebrali ok. 11,5 ton żywności. Dodatkowo ze środków Caritas zakupiono wędlinę do paczek. W sumie przez Punkt Pomocy Doraźnej w Kielcach i zespoły parafialne w diecezji przygotowano i przekazano potrzebującym około 1600 paczek. Dla osób bezdomnych i samotnych zorganizowane zostanie śniadanie wielkanocne. Odbędzie się ono dn. 4 kwietnia w Wielką Sobotę o godz. 10.30 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Pokarmy poświęcą biskupi kieleccy. Przewidujemy udział ok. 400 bezdomnych z terenu Kielc i regionu świętokrzyskiego. Uczestnicy spotkania otrzymają też paczki świąteczne. Śniadanie wielkanocne od kilku lat wspólnie organizują Caritas Diecezji Kieleckiej, Wojewódzki Dom Kultury i Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Kielcach.

Jak co roku przed Wielkanocą Caritas rozprowadzała baranki wielkanocne. Poprzez parafie do wiernych diecezji kieleckiej trafiło 21 tys. baranków, które umieszczane są w koszykach ze święconką. Dochód z akcji przeznaczony zostanie na organizację kolonii charytatywnych dla dzieci z najuboższych rodzin.

Jeszcze do końca kwietnia można wesprzeć działania Caritas Kieleckiej przekazując 1% podatku. Wpływy z tego tytułu przeznaczamy na realizację  kolejnych etapów Hospicjum w Kielcach, leczenie i rehabilitację dzieci i starszych oraz wsparcie rodzin ubogich.

Wszelkie dzieła charytatywne nie były by możliwe bez wsparcia wielu darczyńców i wolontariuszy, którym serdecznie dziękujemy za okazaną pomoc.

Na nadchodzące Święta Wielkanocne wszystkim ludziom dobrej woli składamy serdeczne życzenia. Niech Chrystus Zmartwychwstały napełnia Wasze serca pokojem i umacnia w miłości, która wszystko zwycięża.