JGLOBAL_ARTICLES

Droga Krzyżowa Niepełnosprawnych

Dnia 22 marca br. w kościele  pw. św. Franciszka z Asyżu w Kielcach na wielkopostnej modlitwie spotkali się niepełnosprawni i ich opiekunowie, związani ze wspólnotą Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Najpierw uczestniczono we Mszy Świętej, którą celebrował dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej ks. Stanisław Słowik. Następnie odbyła się Droga Krzyżowa, do której rozważania przygotowali klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Kielcach.
O piękną oprawę muzyczną zadbał alumn  Sylwester Durlik.

W cyklu spotkań  formacyjnych, marcowe to medytacja o zbawczym sensie Krzyża Chrystusa i ludzkiego cierpienia.  W homilii ks. Stanisława Słowika wyraźnie zabrzmiała prawda: Jezus mówi o ziarnie, które w ziemi musi obumrzeć, tak jak On na krzyżu, żeby plon był obfity. Jezus też zachęca: „Kto by chciał mi służyć niech idzie za Mną, a gdzie Ja jestem, tam będzie i mój sługa”.  Iść po śladach Chrystusa to włączyć się w dzieło przemiany i odnowy świata. Nowe prawo miłości wpisane w nasze serca  uczy posłuszeństwa przez to, co trudne, co uwiera i przytłacza. Powierzenie się Jezusowi pozwala mieć nadzieję, że sprostamy zadaniom, a Eucharystia daje moc do przetrwania.

Na zakończenie spotkania prezes Stowarzyszenia Nasz Dom Ewa Sałaj przekazała. ogłoszenia. Kolejne spotkanie to „święcone” w Bodzentynie dn. 12 kwietnia 2015 r. o godz. 12.00. Zapisy na wyjazd  telefonicznie w dniach 7- 10 kwietnia (tel. 41/306-13-55 oraz 41/306-13-33).