JGLOBAL_ARTICLES

Poświęcenie Filii Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas Kieleckiej w Proszowicach

Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada,
lecz przez to, kim jest nie przez to,
co ma, lecz przez to, czym się dzieli z innymi”

św. Jan Paweł II

W dniu 20 marca 2015 roku odbyło się uroczyste poświęcenie Filii Środowiskowego Domu Samopomocy, którego dokonał ks. Biskup Jan Piotrowski. Placówka jest filią Środowiskowego Domu Samopomocy dla osób niepełnosprawnych znajdującego się przy Zespole Placówek Caritas w Proszowicach.

„Widocznie jakieś ziarenko dobra zostało tu kiedyś zasiane, skoro otwieramy dzisiaj taką placówkę”- powiedział poświęcając obiekt Biskup Diecezji Kieleckiej Jan Piotrowski.

Po uroczystym przywitaniu gości przez ks. Stanisława Słowika - Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej i wystąpieniu zaproszonych gości nastąpiła modlitwa poświęcenia. Uroczystość uświetnił występ grupy teatralnej „Lilie Szaronu” pt. ,, Ślepcy”, na którym niepełnosprawni aktorzy mogli pokazać swoje umiejętności. W trakcie uroczystości zaproszeni goście mogli zwiedzić placówkę oraz podziwiać ręcznie wykonane ozdoby na zbliżające się Święta Wielkanocne.