error
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/spotkanie_opiekunow_SKC is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

JGLOBAL_ARTICLES

Konferencja szkoleniowa opiekunów SKC

Dnia 12 marca 2015 roku w Centrum Integracji Społecznej w Kielcach spotkali się opiekunowie Szkolnych Kół Caritas. Pierwszym prelegentem był ks. Łukasz Zygmunt, Dyrektor Misyjnego Dzieła Diecezji Kieleckiej, który zapoznał zebranych z możliwościami wspierania misjonarzy pochodzących z naszego regionu. Podkreślił on również, że najważniejszym sposobem pomocy jest modlitwa a dopiero w dalszej kolejności pomoc finansowa.

Kolejny blok spotkania poświęcony był Światowym Dniom Młodzieży Kraków 2016. O inicjatywach wolontaryjnych opowiedział Damian Zegadło, Koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Jedną z nowych akcji w ramach przygotowań do ŚDM zaprezentował Piotr Więcek. Projekt pn. "Kluczowa Pomoc" polega na zbiórce starych niepotrzebnych kluczy, a następnie sprzedaży jako surowca wtórnego, z którego zyski w całości przeznaczone będą na rzecz naszych młodych braci i sióstr, którzy są doświadczeni chorobą lub niepełnosprawnością i którym uczestnictwo w Światowych Dniach Młodzieży uniemożliwia bariera finansowa. Zebrane klucze można zostawiać w Diecezjalnym Centrum Wolontariatu w Kielcach.

Po przerwie odbyła się druga część spotkania, podczas której Urszula Krzak zachęciła do akcji Pola Nadziei, a ks. Krzysztof Banasik, Z-ca Dyrektora Caritas przedstawił plan pracy SKC na drugi semestr roku szkolnego 2014/2015.

{gallery}galeria/spotkanie_opiekunow_SKC{/gallery}