JGLOBAL_ARTICLES

Wielkanocna Zbiórka Żywności

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności pod hasłem „Tak, pomagam”. Zbiórka odbędzie się w dniach 13-14 marca 2015 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9- 19). W akcję włączyło się 60 sklepów sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Carrefour, Wafelek, Paleo.

Zbiórka przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszej diecezji: Kielce, Jędrzejów, Kazimierza Wielka, Włoszczowa, Busko-Zdrój, Chęciny, Chmielnik, Proszowice, Koniecpol, Miechów, Nowiny, Pińczów, Mniów, Pierzchnica.

Celem prowadzonej akcji będzie pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych w przechowywaniu, takich jak: cukier, mąka, ryż, makaron, kasza, płatki kukurydziane, dania gotowe, olej, konserwy mięsne i warzywne, herbata, dżemy i słodycze. Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń.

Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły rodzin wielodzietnych i najuboższych. Pomożemy w ten sposób wielu rodzinom godne przeżyć radosne Święta Wielkanocne.