JGLOBAL_ARTICLES

Symbole ŚDM w placówkach Caritas

Symbole Światowych Dni Młodzieży Krzyż i Ikona Matki Bożej Salus Populi Romani w dniu 3 lutego nawiedziły Hospicjum oraz Świetlicę Środowiskową w Kielcach. W ramach przygotowań do Światowych Dni Młodzieży, które odbędą się w Krakowie w 2016 r., Krzyż i Ikona Matki Bożej peregrynują po naszej diecezji, która jest jedną ze stacji ŚDM o nazwie Emmanuel i w 2016 r. będzie gościć młodzież z innych krajów udającą się na do Krakowa na spotkanie z Ojcem Świętym.

Spotkanie w Hospicjum im Bł. M.Teresy z Kalkuty miało niezwykły charakter. Zgromadzeni pacjenci, pracownicy, wolontraiusze i duszpasterze uczestniczyli w nabożeństwie drogi krzyżowej oraz zawierzyli swoje życie i cierpienie Chrystusowi i Matce Najświętszej.

Po Koronce do Bożego Miłosierdzia w kościele parafialnym Symbole ŚDM nawiedziły Świetlicę Środowikową Caritas "Pod Aniołem". Licznie zgromadzeni dzieci i młodzież czuwali przy Krzyżu i Ikonie rozważając fragmenty Pisma Świętego i śpiewając piesni.  Mamy nadzieję, że dla wielu młodych to modlitewne spotkanie zaoowocuje uczestnictwem w przyszłorocznych Światowych Dniach Młodzieży.