JGLOBAL_ARTICLES

Zaproszenie na spotkanie modlitewne w Dniu Chorego

Caritas Diecezji Kieleckiej zaprasza na obchody Światowego Dnia Chorego w dniu 11 lutego 2015 r. w Hali Legionów w Kielcach. Organizujemy w tym dniu spotkanie integracyjne i modlitewne wokół Krzyża i Ikony Matki Bożej – Symboli Światowych Dni Młodzieży, które w tych dniach peregrynują po Diecezji Kieleckiej.

Zapraszamy chorych i starszych, młodzież i dzieci, wszystkich, którzy w tym dniu pragną w duchu wiary uczestniczyć w modlitewnym spotkaniu przy Krzyżu Chrystusa i Ikonie Jego Matki.. Zachęcamy, by dotrzeć do chorych w środowisku i umożliwić im udział w tym wydarzeniu.

Najważniejszym jego punktem będzie Eucharystia z namaszczeniem chorych pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego oraz czuwanie przy Symbolach ŚDM. Wydarzenie będzie tłumaczone na język migowy. Kapłani będą służyć posługą sakramentalną pokuty i pojednania. W części integracyjnej wystąpią sportowcy niepełnosprawni (koszykówka na wózkach) oraz młodzież (śpiew, pantomimy).

Spotkanie wpisuje się w ogólnopolskie obchody Roku Caritas i ma charakter otwarty.

Patronat nad uroczystością objęli Biskup Kielecki Jan Piotrowski i Prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Program:

14.00 - przybycie i zawiązanie wspólnoty