JGLOBAL_ARTICLES

Spotkanie choinkowe w Ognisku Wychowawczym w Proszowicach

Powoli dobiega końca czas kolędowania, więc do naszego Ogniska zaprosiliśmy rodziny naszych wychowanków na występ „Spotkanie przy choince”. Przez chwilę udało nam się jeszcze raz przywołać niezwykły nastrój Świąt Bożego Narodzenia i radosnego ubierania choinki. Bo przecież najpiękniej wyglądają ozdoby zrobione własnoręcznie: kolorowe łańcuchy, gwiazdki, pierniki, orzechy pomalowane na srebrno i złoto lub pachnące jabłka zawieszone na zielonych gałązkach.

Spod pachnącej choinki dzieci poprowadzone przez „aniołka małego jak wróbelek” przeniosły się do malutkiej stajenki, by przynieść narodzonemu Jezusowi swoje dary. Trzej Królowie podarowali Dzieciątku mirrę, kadzidło i złoto, a nasze dzieci dzieliły się tym, co miały, czyli szalikiem, rękawiczkami, zabawkami, słodyczami, a przede wszystkim dobrymi sercami.

Po występie, bardzo gorąco przyjętym przez gości, dzieci złożyły życzenia wszystkim Babciom i Dziadkom z okazji ich święta i odśpiewały  „Sto lat”.

Nasze choinkowe spotkanie zakończyło się pięknym koncertem kolęd, który dla wychowanków i ich rodzin przygotowali uczniowie z Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych pod kierunkiem pani Elżbiety Piwowarczyk