JGLOBAL_ARTICLES

Podsumowanie akcji Pola Nadziei 2014

W grudniu 2014 roku zakończono akcję Pola Nadziei 2014. Środki finansowe zebrane podczas zbiórki publicznej przeznaczono na dokończenie budowy Hospicjum im. bł. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach, mieszczącego się przy ul. Mieszka I 48 oraz zakup wyposażenia. Zbiórkę zorganizowano na podstawie decyzji Marszałka Województwa Świętokrzyskiego z dnia 24.03.2014 r. nr 5/2014.

Zbiórki prowadzono od 2 kwietnia do 31 grudnia 2014 r. Przy współudziale uczniów z kieleckich szkół przeprowadzono kwesty na ulicach miasta Kielce, a dzięki otwartości dyrekcji galerii handlowych wolontariusze kwestowali również na terenie galerii. W podzięce za złożoną do puszki ofiarę darczyńcy otrzymywali żółty balonik z napisem „Pola Nadziei” oraz ulotki informacyjne. Jako widoczny znak udziału wręczano też żonkile, które rozkwitły na wcześniej posadzonych „Polach Nadziei”. W listopadzie zorganizowano zbiórkę pieniężną przed Cmentarzem w Cedzynie. Na terenie kilku szkół z terenu Powiatu Kieleckiego nauczyciele wraz z uczniami zorganizowali zbiórki pieniężne i kiermasze, z których dochód przeznaczono dla funkcjonującego Hospicjum.

W zbiórkach uczestniczyło ok. 100 wolontariuszy – nauczycieli i uczniów z kieleckich szkół.

Dzięki ofiarności mieszkańców Kielc i okolicy udało nam się zebrać łącznie 27.321,30 zł.

Organizator zbiórki nie pokrywał żadnych kosztów jej przeprowadzenia z zebranych ofiar.