JGLOBAL_ARTICLES

Zapłoną świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom

Caritas Diecezji Kieleckiej obchodzi w tych dniach Jubileusz 25-lecia reaktywowania działalności. W nasze świętowanie wpisuje się również Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, jako jedno z najbardziej charakterystycznych działań Caritas w Polsce, prowadzone od 21 lat. Płonąca świeca jest nie tylko wyrazem solidarności z potrzebującymi, ale też wpisuje się w tradycje świętowania Bożego Narodzenia jako nieodłączny ich symbol i praktyczny wymiar miłości bliźniego.

Zebrane ofiary będą przeznaczone na organizację kolonii dla dzieci z rodzin ubogich, dożywianie najbiedniejszych, a także na dofinansowanie działalności świetlic środowiskowych Caritas. W bieżącym roku z zajęć w tych świetlicach korzysta ok. 400 dzieci, prawie 200 najmłodszych otrzymało wsparcie w dożywianiu, zaś w koloniach charytatywnych uczestniczyło ok. 900 dzieci. Świece dostępne są we wszystkich parafiach Diecezji Kieleckiej oraz w Biurze Caritas przy Placu Najświętszej Maryi Panny w Kielcach.