JGLOBAL_ARTICLES

Podopieczni ŚDS z Sędziszowa nad Bałtykiem

W październiku 2014 roku 11 uczestników ŚDS w Sędziszowie oraz dwóch opiekunów, przebywało na dwutygodniowym turnusie rehabilitacyjnym w Ośrodku Wypoczynkowym "Kamyczek" w Sarbinowie nad Morzem Bałtyckim.

Nasi podopieczni mieli zapewnione noclegi, wyżywienie oraz zabiegi rehabilitacyjne według wskazań lekarza (m.in. hydromasaże, krioterapię, jonoforezę,laseroterapię, kinezyterapię,masaż klasyczny, ultradźwięki, światłolecznictwo).

Znaczna część kosztów turnusu została sfinansowania przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Jędrzejowie. Uczestnicy ŚDS partycypowali w kosztach trasportu. Z ich składek zorganizowano też wycieczkę krajoznawczą do pobliskiej wioski rybackiej Chłopy-położonej między Mielnem a Sarbinowem oraz spotkania przy ognisku z poczęstunkiem i muzyką.

Pobyt w tak cichej, atrakcyjnej miejscowości pozostawił w pamięci naszych domowników wiele niezapomnianych przeżyć i wspomnień. Warto zaznaczyć, iż osoby biorące udział w turnusie to osoby chore psychicznie i niepełnosprawne intelektualnie. Dla wielu z nich był to pierwszy tego rodzaju wyjazd w życiu.