JGLOBAL_ARTICLES

Wizyta studyjna w małopolskiem

W dniach 29-30.10.2014 r., uczestnicy projektu „Czas na zmiany – reintegracja społeczna i zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem społecznym w Klubach Integracji Społecznej Caritas Kielce”, z powiatu jędrzejowskiego oraz staszowskiego w ramach wizyty studyjnej, mieli oni możliwość wzięcia udziału w warsztatach promujących spółdzielnie socjalne z terenu województwa małopolskiego.

Pierwszym przystankiem w drodze do poznania tego typu działalności była Spółdzielnia Socjalna „OPOKA”, która niemalże tydzień temu otrzymała prestiżową nagrodę Przedsiębiorstwa Społecznego Roku 2014. Większość kadry spółdzielni stanowią osoby, które były długotrwale bezrobotne, w tym niepełnosprawne. Spółdzielnia jest przedsiębiorstwem wielobranżowym i  posiada w swojej ofercie szeroki wachlarz usług: począwszy od cateringowych, restauracyjnych, poprzez szkoleniowe, opiekuńcze czy też budowlane. „OPOKA” jako pierwsza spółdzielnia socjalna  w Polsce otworzyła Zakład Aktywności Zawodowej (ZAZ) umożliwiając tym samym aktywizacje społeczną i zawodową osób niepełnosprawnych. Następnie przejechaliśmy do Spółdzielni Socjalnej „Kuźnia Smaku” w Czasławiu, której głównym celem, od momentu powstania jest promowanie regionu i jego bogatej tradycji, pod każdą postacią produkując tradycyjną żywność z warzyw i owoców, prosto od rolnika. Wspierają oni miejscowych artystów i rękodzielników, którzy poprzez spółdzielnie sprzedają swoje unikalne, ręcznie wykonane przedmioty. Nie obyło się oczywiście bez poczęstunku, dzięki czemu  sami mogliśmy się  przekonać i wyrobić sobie opinie na temat produktów oferowanych przez spółdzielnię.

W gminie Raciechowice odwiedziliśmy także Spółdzielnię Socjalną „Przystań”, której głównymi zadaniami jest dożywianie dzieci i młodzieży oraz utrzymanie porządku w obiektach szkolnych
w gminie oraz świadczenie usług cateringowych podczas szkoleń, konferencji, imprez okolicznościowych. Spółdzielnia zarządza również Pensjonatem w Kwapince. Powstanie Spółdzielni Socjalnej „Przystań” w Raciechowicach jest przykładem i owocem współpracy samorządu gminnego z organizacjami pozarządowymi.

Ostatnim przystankiem na drodze ku przybliżeniu istoty i funkcji tychże  podmiotów gospodarczych  była Spółdzielnia Socjalna „Piąty element”. Spółdzielnia ta zajmuje się projektowaniem i tworzeniem witryn internetowych,  które stanowią nowoczesną platformę do promocji instytucji lub firmy w sieci,  są tańszą alternatywą dla małych przedsiębiorstw pozwalającą zaistnieć im w sieci.

Celem wizyty w spółdzielniach socjalnych, było praktyczne ukazanie aspektów prowadzenia spółdzielni socjalnych, a także pokazanie nowych, ciekawych  alternatyw i szans jakie istnieją na rynku pracy, co posłuży skutecznej aktywizacji,  zarówno w sferze zawodowej jak i społecznej.