JGLOBAL_ARTICLES

Nagroda Ubi Caritas za współpracę z Caritas Kielecką

W sobotę 11 października grupa pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Kieleckiej uczestniczyła w uroczystej Gali UBI CARITAS. Po raz 13 przyznane zostały nagrody i wyróżnienia w trzech kategoriach Darczyńca, Świadectwo, Współpraca.  Nominacje do nagrody rozpatrywane są przez kapitułę, w której skład wchodzą min. Ks. Kardynał Kazimierz Nycz, ks. Marek Gancarczyk – redaktor naczelny Gościa Niedzielnego, Piotr Radziszewski – dyrektor TVP1.

Podczas Gali w warszawskim Teatrze Kamienica uhonorowanie zostały osoby, które szczególnie wydatnie angażują się w dzieła miłosierdzia w codziennej służbie Caritas na rzecz ubogich  i potrzebujących. Uczestników Gali pozdrowił nuncjusz apostolski w Polsce abp Celestino Migliore, który wszystkim nagrodzonym i nominowanym złożył wyrazy uznania i wdzięczności za podejmowane dzieła charytatywne.

W kategorii Współpraca, na wniosek Caritas Kieleckiej, nagroda przyznana została firmie INSTALOBUD KIELCE, której właścicielem jest małżeństwo – Małgorzata i Piotr Bzinkowscy. Firma ich od ponad dwudziestu lat  aktywnie współpracuje z Caritas Diecezji Kieleckiej wykonując bardzo solidnie różne prace remontowe i budowlane. Na uwagę zasługuje głębokie zaangażowanie właścicieli firmy w bezinteresowną pomoc świadczoną dla Caritas. Z ich udziałem zrealizowana została znaczna część przedsięwzięć budowlanych. Państwo Bzinkowscy podejmując tę współpracę, nie licząc nakładu swojej pracy, poprzestają tylko na zwrocie kosztów zakupionych materiałów, a w niektórych przypadkach całość usługi świadczona była w formie darowizny. Służąc swoją pracą, pomagają osobom najbardziej potrzebującym. Ich ofiarna posługa poparta jest wysoce moralną postawą i troską o dobro Caritas. W imieniu firmy Instalobud nagrodę odebrali Genowefa i Władysław Bzinkowscy-rodzice p. Piotra Bzinkowskiego.

Gala Ubi Caritas ma wymiar ekumeniczny. W trakcie jej trwania swoje nagrody i wyróżnienia wręczyli również przedstawiciele kościołów: Prawosławnego, Ewangelickiego i Ewangelicko- Reformowanego.

Galę poprowadził Emilian Kamiński, aktor i gospodarz Teatru Kamienica, a  całość wydarzenia uświetnił występ artystyczny Alicji Majewskiej z towarzyszeniem Włodzimierza Korcza.