JGLOBAL_ARTICLES

Dzień Głośnego Czytania w Proszowicach

Podczas tegorocznego Dnia Głośnego Czytania 29 września gościliśmy w Ognisku Wychowawczym przedstawiciela Miejskiej Biblioteki Publicznej w Proszowicach panią Marię Gawron, która od wielu lat współpracuje z naszą placówką. Do tego wydarzenia dzieci przygotowywały się szczególnie, bowiem napisały opowiadanie o przygodach pewnego sympatycznego smoka o imieniu Dino.

Podczas zajęć wspólnie wymyślaliśmy przygody Dina i jego przyjaciół. W taki oto sposób napisaliśmy kilka rozdziałów, w których nasi bohaterowie przeżywali niezwykłe przygody w morskich głębinach, na odległej planecie York-York oraz w gorącej i dzikiej Afryce. Historie zawsze uśmiechniętego smoka i jego przyjaciół Krystynki i Miecia zostały też wspaniale zilustrowane przez naszych wychowanków.

Pani Maria Gawron pięknie przeczytała naszym dzieciom historię Dina, a potem wytrwale odpowiadała na liczne pytania i dzieliła się swymi wrażeniami ze wspólnej lektury. Z ogromnym zainteresowaniem oglądała też ilustracje kolejnych fragmentów, rozmawiając z autorami prac. To miłe spotkanie zakończyło się obietnicą kontynuacji przygód Dina, Miecia i Krystynki. W naszych głowach zrodził się już pomysł na wyprawienie Dina do Chin. Wychowankowie Ogniska zaprosili panią Marię do wspólnego napisania jednego z kolejnych rozdziałów. Jeszcze nie wiemy, co spotka naszego smoka i gdzie zechce powędrować. A może zechce pojawić się w Proszowicach?

Dzień Głośnego Czytania to dobra okazja do zachęcenia dorosłych  do głośnego czytania dzieciom książek, które kształtują ich wyobraźnię i budują świat pięknych wartości.