JGLOBAL_ARTICLES

Podopieczni Caritas uczestniczyli w Rajdzie na Święty Krzyż

W tegorocznym XV Jubileuszowym Rajdzie Pielgrzymkowym na Święty Krzyż w dniu 27 września uczestniczyła 14-to osobowa grupa z Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami przeszli  trasą „rodzinną” wiodącą z Huty Szklanej do Sanktuarium Krzyża Świętego. Na czele grupy z Piekoszowa wędrował ks. Jan Jagiełka – dyrektor Domu dla Niepełnosprawnych. Ogółem w Rajdzie wzięło udział ponad 5 tys. turystów-pielgrzymów, którzy wędrowali 15 trasami. Rajdowe grupy prowadziło 117 przewodników świętokrzyskich. Do uczestników rajdu dołączyło blisko 50 pątników, którzy z Kielc wyruszyli rowerami na czele z biskupem Marianem Florczykiem. W Pielgrzymce Rowerowej uczestniczył też ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej.

Uroczystej Mszy św. polowej koncelebrowanej przez biskupa sandomierskiego Krzysztofa Nitkiewicza, biskupa radomskiego Henryka Tomasika, biskupa pomocniczego Mariana Florczyka i 79 kapłanów przed zachodnim skrzydłem klasztoru przewodniczył biskup kielecki Kazimierz Ryczan.

- Nieraz prosimy Chrystusa o pomoc w różnych sprawach. Oczekujemy od Niego odpowiedzi na najważniejsze pytania. On nigdy nie pozostaje obojętny i wychodzi naprzeciw naszym potrzebom. Jednak Syn Boży przyszedł na ziemię aby dać nam samego siebie, całego siebie. On chce abyśmy oddali się mu całkowicie ale w zamian daje siebie. Nie bójmy się tej niezwykłej wymiany: wszystko za wszystko – mówił w homilii bp Nitkieiwicz.

Pielgrzymi za wstawiennictwem św. Jana Pawła II – Honorowego Przewodnika Świętokrzyskiego modlili się za papieża Franciszka, biskupów, za Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej, za księży obchodzących jubileusze kapłaństwa, za uczestników rajdu i ich rodziny oraz przewodników świętokrzyskich PTTK.

Święty Krzyż to najstarsze polskie sanktuarium. Przechowywane są w nim relikwie Drzewa Krzyża Świętego. Opactwo benedyktyńskie założył tu Bolesław Chrobry w 1006 r. Obecnie opiekę nad nim sprawuje Zgromadzenie Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej.

Organizatorem rajdu jest Diecezja Kielecka i Oddział Świętokrzyski PTTK w Kielcach. Nad bezpieczeństwem medycznym uczestników od początku tej inicjatywy czuwa Caritas Diecezji Kieleckiej.