JGLOBAL_ARTICLES

Spotkanie z miłośnikami przyrody w Ognisku Wychowawczym

W kwietniu w naszej placówce gościliśmy panie z Klubu Miłośników Przyrody „Rzekotka” i już wtedy, po bardzo interesującym spotkaniu, umówiliśmy się na kolejną wizytę w Ognisku. Okazją do spotkania jest zakończenie rocznych zajęć przyrodniczo-ekologicznych. Do wspólnej zabawy z naszymi wychowankami zaprosiliśmy panią Ewę Gołąb, nauczycielkę biologii z Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych i uczennicę Danielę Letner, zaangażowaną w działalność Klubu „Rzekotka”.

Nasi goście wystąpili tym razem w roli ekspertów i razem ze swoimi grupami rozwiązywali krzyżówki przyrodnicze, układali hasła z rozsypanek wyrazowych i szukali ukrytych nazw zwierząt w długim ciągu liter. Zadania miały różny stopień trudności, a do ich rozwiązania potrzebna była zarówno wiedza przyrodnicza, jak i szybkość  działania, co nie było takie proste, zwłaszcza przy układaniu obrazków z puzzli. Dzieci miały też okazję wykazać się wiedzą o zwierzętach objętych ochroną na terenie naszego kraju. W jednym z zadań należało dokonać wyboru zwierząt żyjących w Polsce i rozlokować je na planszy w ich środowiskach. Trzeba było patrzeć bardzo uważnie, by obok niedźwiedzia brunatnego i kozicy nie umieścić np. tygrysa lub hipopotama. Zwierzęta żyjące na innych kontynentach otrzymały od dzieci bilety lotnicze i mogą powrócić do swoich rodzin. W trakcie naszej zabawy nie zabrakło zagadek przyrodniczych, a rozwiązanie jednej z nich nie pozostawia wątpliwości, że najdłuższy szalik potrzebny jest żyrafie.
Rywalizacja grup była bardzo zacięta, ale walka była fair play, bo nie chodziło o wielkie nagrody, ale o wspaniałą, wspólną zabawę i potwierdzenie tego, że dzieci z Ogniska Wychowawczego kochają i chronią przyrodę. Po podliczeniu punktów, czyli pysznych cukierków, obie grupy zasłużyły na słodki poczęstunek, a Pani Ewa Gołąb I Daniela Letner otrzymały pamiątkowe dyplomy „Przyjaciela Ogniska Wychowawczego”.