JGLOBAL_ARTICLES

Klub miłośników przyrody "Rzekotka" w Ognisku Wychowawczym

Od września 2013 roku w Ognisku realizujemy cykl zajęć przyrodniczo-ekologicznych. Dzieci sporo dowiedziały się już na temat segregacji śmieci oraz tzw. „elektrośmieci”, czyli zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego, poznały zagrożone gatunki zwierząt i roślin w naszym kraju, a w zimie dowiedziały się, jak właściwie dokarmiać ptaki i jak budować dla nich karmniki, aby były bezpieczne. Wychowankowie stopniowo poznają przyrodę naszych parków narodowych i organizacje zajmujące się jej ochroną.

Dlatego też dzisiejsze spotkanie z paniami Ewą Gołąb i Iloną Rojewską, nauczycielkami z Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych, a dodatkowo prowadzącymi Klub Miłośników Przyrody „Rzekotka”, który ma swoją siedzibę właśnie w szkole, było bardzo ciekawym urozmaiceniem naszych cotygodniowych zajęć. W spotkaniu wzięła także udział uczennica II klasy Technikum Agrobiznesu, Daniela Letner, aktywnie działająca w Klubie.  Dzieci  obejrzały kronikę Klubu i miały możliwość dokonania w niej własnych wpisów. Zachwyt wzbudziły piękne przyrodnicze zdjęcia, foldery i plansze, które posłużyły także do przeprowadzenia mini-konkursu z nagrodami. Obie panie zachęcały dzieci do fotograficznego „polowania” na zdjęcia żaby rzekotki – za interesujące zdjęcia obiecano nagrodę!

Największe zaciekawienie wzbudziła jednak książka, we wnętrzu której umieszczone były plastikowe modele żaby, pokazujące jej budowę wewnętrzną. Pani Ewa Gołąb w zabawny, ale bardzo ciekawy sposób podawała dzieciom ciekawostki przyrodnicze oraz mówiła o działalności Klubu. A dzieci miały mnóstwo pytań! Wszystko wskazuje na to, że chętnie spotkamy się z Paniami jeszcze raz. Prowadząca w Ognisku zajęcia przyrodnicze, pani Ewa Gabrukiewicz, zaprosiła obie Panie na jedne z takich zajęć oraz zachęcała do tego, aby w czerwcu zasiadły w jury konkursu kończącego tegoroczny cykl spotkań z przyrodą i ekologią.

Za nami bardzo miła i pouczająca wizyta! Nasi wychowankowie spędzili miło czas, pogłębili swoje wiadomości przyrodnicze, a na pamiątkę otrzymali książki i zakładki do książek.