JGLOBAL_ARTICLES

Nie taka matematyka straszna

Dzieci z Ogniska Wychowawczego już od ponad miesiąca przełamują swoje obawy przed matematyką, korzystając z zajęć w Miejskiej Bibliotece Publicznej, a konkretnie z  interaktywnego programu do nauki tego przedmiotu o nazwie „MegaMatma”.

Z programu mogą korzystać uczniowie już od czwartej klasy szkoły podstawowej. Platforma edukacyjna oferuje dostęp również do zadań na wyższym poziomie edukacji. Nauka matematyki może być potraktowana jak zabawa i przygoda, gdyż podczas rozwiązywania zadań absolutnie nie ma zagrożenia oceną niedostateczną. Platforma daje dostęp do wszystkich tematów omawianych w szkole, zawiera zadania wraz z wyjaśnieniem , jak - krok po kroku – otrzymać prawidłowe rozwiązanie.

Być może zajęcia w bibliotece zmniejszą niechęć do nauki tego trudnego przedmiotu, a może nawet niektórzy polubią matematykę. Do zaprzyjaźnienia się z  „MegaMatmą” wychowanków Ogniska  zachęcają bardzo sympatyczne pracownice biblioteki, panie Maria Gawron i Ewelina Żywot-Kopeć. I najwyraźniej robią to w sposób bardzo skuteczny, bo dzieci z ogromną przyjemnością odwiedzają bibliotekę i chętnie rozwiązują zadania.