JGLOBAL_ARTICLES

Seminaryjny Dzień Chorego w Radomiu

20 lutego 2014 r. na zaproszenie Wyższego Seminarium Duchownego w Radomiu, pojechaliśmy już po raz kolejny (może czwarty) na Seminaryjny Dzień Chorego.

Wszystkich gości zebranych w kaplicy powitał gospodarz - Ksiądz Rektor Jarosław Wojtkun.  Uroczystą Mszę Świętą celebrował Ksiądz Biskup Ordynariusz Diecezji Radomskiej Henryk Tomasik w otoczeniu wielu kapłanów i z asystą służby liturgicznej. Ks. Marek Chrzanowski z Brańszczyka w homilii podkreślił, że chorzy i niepełnosprawni są skarbem Kościoła i świata. Po końcowym błogosławieństwie, przeszliśmy na pięknie przygotowaną jadalnię ze smacznym posiłkiem (barszczyk z uszkami, pączki i ciasto z herbatą, lub kawą).

Następnie, już na auli, zespół kleryków WSD w Radomiu, przeplatał piosenkami prezentacje działalności różnych organizacji, zajmujących się  duszpasterstwem osób chorych i niepełnosprawnych.

To wspaniale, że pomysł kleryków spotkał się ze zrozumieniem przełożonych i Biskupa Ordynariusza. Życzliwość, z jaką podtrzymują tę tradycję sprawiła, iż z roku na rok znacznie wzrasta liczba uczestników.

SEREDCZNIE  GRATULUJEMY

Inicjatorom i Organizatorom

za trud jednoczenia ludzi

w dziele duszpasterstwa

i niesienia aktywnej pomocy.

DZIĘKUJEMY ZA ZAPROSZENIE I GOŚCINĘ.