JGLOBAL_ARTICLES

Z pomocą dla Ukrainy

W związku z tragicznym rozwojem sytuacji na Ukrainie Caritas w Polsce zwraca się z apelem o pomoc dla potrzebujących!

Caritas Spes z Kijowa i Lwowa prosi o fundusze na zakup leków, szczególnie antybiotyków, środków znieczulających oraz przeciwbólowych oraz żywności.
Obecnie jedyną możliwą formą pomocy jest pomoc finansowa, nie ma możliwości przewiezienia przez granicę transportów z pomocą rzeczową.

Caritas Polska pozostaje w stałym kontakcie i współpracy z Caritas Spes we Lwowie i Kijowie oraz z Caritas Europa. Zebrane środki przekazywane są na rzecz Caritas Spes we Lwowie i dysponowane według aktualnych potrzeb. Pierwsza transza pomocy w wysokości 50 tysięcy zł została już przekazana Caritas na Ukrainie. Z tych funduszy już zakupiono środki pomocy medycznej.

Osoby chcące włączyć się w pomoc dla Ukrainy mogą to uczynić dokonując wpłaty na konto Caritas Polska:
PL   77 1160 2202 0000 0000 3436 4384    z dopiskiem „Ukraina”.

Jednocześnie na rzecz poszkodowanych zostaje uruchomiony charytatywny
SMS „POMAGAM” numer 72052, koszt 2,46 zł z Vat.

Środki finansowe na pomoc Ukrainie mozna też przekazywać za pośrednictwem Caritas Diecezji Kieleckiej poprzez wpłaty w Biurze Caritas Plac Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach.