JGLOBAL_ARTICLES

Ferie z Caritas

W pierwszej połowie lutego br. dzieci i młodzież szkolna z województwa świętokrzyskiego przeżywały ferie zimowe. Była to okazja do przeprowadzenia  wyjazdowych form wypoczynku. W zimowiskach zorganizowanych przez Caritas Diecezji Kieleckiej wzięło udział 90 dzieci. W terminie 8-14 lutego 2014 r. do uroczego górskiego Karpacza wyjechało 40 dzieci i młodzieży z powiatu buskiego zrekrutowanych we współpracy ze Stowarzyszeniem "Razem Dzieciom". Kadra przygotowała dla nich wiele atrakcji w formie zajęć umuzykalniających, warsztatów sportowych, cyrkowych i tanecznych, pogodnych wieczorków, spacerów oraz wycieczek autokarowych ze zwiedzaniem zabytkowej sztolni w Kowarach i Szklarskej Poręby. Brak śniegu uniemożliwił jazdę na nartach, ale w zamian uczestnicy mogli skorzystać z lodowiska i aquaparku.

Ośrodek Wypoczynkowy w  Kaczynie w czasie ferii także zapełnił się dziećmi. Na wypoczynek wyjechało tam 50 dzieci ze świetlic Caritas z terenu miasta Kielce, w tym 20 osób uczestniczyło w turnusie w ramach projektu dofinansowanego przez  Urząd Miasta Kielce.  Uczestnicy wypoczynku w Kaczynie mieli możliwość skorzystać z ciekawych zajęć. Odbyły się zawody sportowe, quizy filmowe, dyskoteki, ognisko, kabaret, bal przebierańców, wyjazd na basen i inne.

Zimowiska zorganizowane przez Caritas połączone były z zajęciami profilaktycznymi.

Damian Zegadło