JGLOBAL_ARTICLES

Koncert charytatywny Mieczysława Szcześniaka

Niezwykle wzruszający występ Mieczysława Szcześniaka uświetnił II Koncert Charytatywny "Serce dla Hospicjum", który odbył się dnia 11 lutego br. w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach.

Wydarzenie to nieprzypadkowo miało miejsce w Światowym Dniu Chorego, gdyż celem koncertu było zwrócenie społecznej uwagi na potrzebę otoczenia ludzi chorych opieką hospicyjną oraz zbiórka funduszy na dokończenie budowy Hospicjum stacjonarnego w Kielcach.

Patronat nad koncertem objął m.in. ks. bp Marian Florczyk, który pogratulował organizatorom koncertu oraz podziękował wszystkim ofiarodawcom, którzy w rozmaity sposób pomagają Caritas Kieleckiej w powstaniu Hospicjum.

Uczestnicy imprezy mogli wesprzeć  ten szczytny cel poprzez nabycie okolicznościowych cegiełek oraz  udział w aukcji charytatywnej, która odbyła się w trakcie koncertu.  Na ten cel rozmaite przedmioty podarowali m.in. znani kieleccy artyści, sportowcy i samorządowcy. Licytowano więc piękne obrazy, grafiki, koszulki reprezentacji Polski, rodzinne pamiątki, biżuteria i wiele innych cennych przedmiotów. Całkowity dochód z cegiełek oraz z licytacji wyniósł ponad 20 tys. zł.

Wszystkim, którzy uczestnicząc w koncercie, w rozmaity sposób wsparli powstające Hospicjum Caritas składamy serdeczne "Bóg zapłać".

ks. Krzysztof Banasik