JGLOBAL_ARTICLES

XXII Światowy Dzień Chorego w Piekoszowie

9 lutego 2014 r. mimo zapowiedzi meteorologów o deszczu w całym kraju mieliśmy prawdziwe święto – piękny, słoneczny, prawie wiosenny dzień. Spotkanie poprowadził ks. Krzysztof Banasik - Zastępca Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej.  Klerycy WSD w Kielcach, nasi przyjaciele z turnusów wakacyjnych, przyjechali sprawić ekstra niespodziankę - przygotowali uroczystą oprawę liturgiczną Mszy Świętej. Przywieźli lichtarze do asysty i zapalili kadzidło, żeby było bardziej dostojnie. Homilię stanowiło przesłanie Papieża Franciszka do cierpiących na tę okazję. Zaraz po niej chętni przystąpili do Sakramentu Namaszczenia Chorych. W tym czasie modliliśmy się wspólnie śpiewem.

Po Komunii Św. uczestniczyliśmy w adoracji Najświętszego Sakramentu, w której dkn Łukasz przeplatał śpiewy uwielbienia modlitwami za chorych. Błogosławieństwa indywidualnego, praktykowanego w Lourdes udzielił dkn Adam, który skrupulatnie odwiedził wszystkie osoby chore. W tym czasie celebrans udzielił Sakramentu Namaszczenia Chorych osobom najsłabszym w ich pokojach.

Następnie przeszliśmy na posiłek w jadalni, zaś po nim obejrzeliśmy film dokumentalny o Sanktuarium Matki Bożej w Guadalupe.