Dziś: 19 Listopad 2018    |    Imieniny: Elżbieta, Seweryn, Paweł

Caritas na 2. Światowy Dzień Ubogich

W niedzielę 18 listopada 2018 r. obchodzić będziemy 2. Światowy Dzień Ubogich pod hasłem "Biedak zawołał, a Pan go usłyszał". Ojciec Święty Franciszek zachęca nas w Orędziu na ten Dzień do modlitwy za ubogich i z ubogimi oraz do konkretnych dzieł miłosierdzia.

czytaj całość ...Caritas na 2. Światowy Dzień Ubogich

Apel o pomoc pogorzelcom z Ostrej Górki w Kielcach

Caritas Diecezji Kieleckiej zwraca się z prośbą o pomoc dla rodziny Państwa Edyty i Wojciecha Sitek, zamieszkałych dotychczas w  Kielcach (osiedle Ostra Górka). Rodzinę  dotknęło nieszczęście, w nocy 10 października 2018 r. zapalił się im dom. Pożar strawił wszystko, ponieważ budynek był drewniany.

czytaj całość ...Apel o pomoc pogorzelcom z Ostrej Górki w Kielcach

Wystartował Konkurs Laur Wolontariatu!

Diecezjalne Centrum Wolontariatu przy Caritas Diecezji Kieleckiej zaprasza do zgłaszania kandydatów do konkursu Laur Wolontariatu. Jego współorganizatorami jest Regionalne Centrum Wolontariatu oraz Wolontariat Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Kielcach.

czytaj całość ...Wystartował Konkurs Laur Wolontariatu!

Świetlicowe warsztaty zdrowego żywienia

W dniu 17 października 2018 w świetlicy środowiskowej " U Józefa"  mieszczącej się przy ulicy Turystycznej 3 w Kielcach odbyły się warsztaty promujące zdrowe odżywianie w rodzinie w ramach programu Żółty Talerz. Tego dnia również świętowaliśmy z Bankiem Żywności "Światowe Dni Żywności". Naszą placówkę odwiedził pracownik Kieleckiego Banku Żywności, pan Paweł Ćwik.

czytaj całość ...Świetlicowe warsztaty zdrowego żywienia

Młodzież Caritas szkoliła się w Kaczynie

Ośrodek Eko-Wypoczynek w Kaczynie koło Daleszyc w dniach 19-20 października 2018 r. gościł młodych wolontariuszy Caritas Diecezji Kieleckiej. Wzięli oni udział w szkoleniu "Aktywne postawy młodzieży". Dwudniowe zajęcia przeprowadzone zostały w formie warsztatowej, wykorzystując edukację pozaformalną. Tematykę profilaktyczną przybliżyła młodym Paulina Łodejska, pracownik socjalny.

czytaj całość ...Młodzież Caritas szkoliła się w Kaczynie

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL