Dziś: 29 Luty 2020    |    Imieniny: Lutosław, Roman, Teofil

Zachęcamy do Jałmużny Wielkopostnej

W Środę Popielcową zainaugurowana została zbiórka do papierowych skarbonek w ramach Jałmużny Wielkopostnej. To ekumeniczna akcja charytatywna, której celem jest uwrażliwienie dzieci i młodzieży na potrzeby seniorów oraz ich wsparcie. Pragniemy zwrócić uwagę na problemy ludzi starszych, szczególnie chorych, samotnych i niepełnosprawnych i pomóc tej grupie społecznej.

czytaj całość ...Zachęcamy do Jałmużny Wielkopostnej

Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem

Caritas Diecezji Kieleckiej, jak co roku, włącza się w obchody Tygodnia Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem, który potrwa od 21 do 28 lutego 2020. Organizujemy w tym czasie wsparcie adwokatów, psychologów, interwentów kryzysowych dla osób pokrzywdzonych przestępstwem i ich rodzin. Dyżury będą się odbywały w Centrum Interwencji Kryzysowej przy ul. Urzędniczej 7 b w Kielcach.

czytaj całość ...Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem

Aktywni w Krynicy-Zdrój

W dniu 21 lutego 2020r beneficjenci projektu "Aktywne życie", realizowanego przez Zespół Placówek Opiekuńczo-Leczniczych Caritas Kieleckiej w Miechowie, wzięli udział w wycieczce krajoznawczej do Krynicy - Zdrój. Celem projektu jest polepszenie sprawności, aktywności i samodzielności życiowej osób niepełnosprawnych.

czytaj całość ...Aktywni w Krynicy-Zdrój

Inspirująca wizyta w Warszawie

20 lutego 2020 r. uczniowie będący uczestnikami programu stypendialnego „Skrzydła” oraz „2 Talenty” uczestniczyli w wycieczce do Warszawy na zaproszenie Caritas Polska oraz firmy Mastercard.

czytaj całość ...Inspirująca wizyta w Warszawie

Nowe pomysły działań dla SKC

Opiekunowie Szkolnych Kół Caritas Diecezji Kieleckiej spotkali się w dniu 18 lutego 2020 roku w Centrum Integracji Społecznej w Kielcach. W konferencji szkoleniowej wzięło udział 55 nauczycieli z terenu diecezji kieleckiej. Na początku ks. Krzysztof Banasik, z-ca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej zapoznał uczestników spotkania z założeniami projektu realizowanego przez Caritas Polska "Laudato si".

czytaj całość ...Nowe pomysły działań dla SKC

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL