Dziś: 16 Październik 2019    |    Imieniny: Florentyny, Ambrożego, Gawła

Aktywna młodzież w trasie

W czwartek 10 października 2019 roku Diecezjalne Centrum Wolontariatu w Kielcach zorganizowało rajd rowerowy dla wolontariuszy. Wydarzenie odbyło się w ramach projektu „Aktywna Młodzież”. Ponad 20-osobowa grupa osób przemierzała urokliwe okolice Pasma Chęcińskiego Gór Świętokrzyskich. Trasa rajdu doprowadziła wolontariuszy do Parku Etnograficznego w Tokarni.

czytaj całość ...Aktywna młodzież w trasie

Być wolontariuszem dobrym jak chleb

W piękny jesienny dzień 9 października 2019 r. grupa młodzieży ze Szkolnych Kół Caritas wzięła udział w akcji społecznej "Kromka chleba", promującej program "Korpus Solidarności". Młodzi wolontariusze pojechali najpierw do Parafii Św. Brata Alberta w Busku - Zdroju. Historię miejscowej świątyni opowiedział przewodnik p. Marek Bębenek.

czytaj całość ...Być wolontariuszem dobrym jak chleb

Talenty na scenie w Sędziszowie

W dniu 8 października 2019 r. w Sędziszowie odbył się II Festyn Integracyjny podopiecznych Caritas Diecezji Kieleckiej. W Sędziszowie spotkały się osoby niepełnosprawne i starsze z placówek z Miechowa, Świniar, Mniowa, Ostrowa i Kossowa, Piasku Wielkiego, Rudek oraz Kielc. Impreza miała miejsce w Samorządowym Centrum Kultury.

czytaj całość ...Talenty na scenie w Sędziszowie

Seniorzy na świętokrzyskim szlaku

W dniu 7 października 2019 r. podopieczni Caritas wzięli udział w autokarowej wycieczce po ziemi świętokrzyskiej. Wycieczka miała charakter pielgrzymkowy, gdyż na jej trasie znalazły się znane miejsca kultu religijnego. Grupa najpierw udała się do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku - Kamiennej. Znajduje się tam kopia cudownego obrazu z Ostrej Bramy w Wilnie.

czytaj całość ...Seniorzy na świętokrzyskim szlaku

Młodzi z wizytą w Hospicjum w Miechowie

W dniach 2-5 października 2019 r. uczestnicy projektu „Aktywna Młodzież” odbyli wizytę studyjną w  Hospicjum Caritas im. Bł. S. Bernardyny Jabłońskiej w  Miechowie. Wyjazd miał na celu poznanie specyfiki placówki, codziennej pracy personelu oraz nawiązanie relacji z tamtejszymi wolontariuszami.

czytaj całość ...Młodzi z wizytą w Hospicjum w Miechowie

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL