Dziś: 19 Czerwiec 2019    |    Imieniny: Gerwazy, Protazy, Julianna

Ponad 16 ton żywności w zbiórce „Tak. Pomagam"

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 29 – 30 marca 2019 r. przeprowadziła przedświąteczną zbiórkę żywności w ramach ogólnopolskiej akcji „Tak. Pomagam”. Żywność zbierana była w sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, Sklepy Euro, Top Market, Tesco, Lidl, Carrefour. Zbiórka została zorganizowana w kilkunastu miejscowościach diecezji kieleckiej: Busku - Zdroju, Gnojnie, Jędrzejowie, Kazimierzy Wielkiej, Kielcach, Koniecpolu, Koszycach, Miechowie, Miedzianej Górze,  Proszowicach, Sędziszowie, Słomnikach.  Do oznakowanych koszy sklepowych trafiały produkty z przedłużonym terminem ważności m.in. mąka, makarony, kasze, oleje, konserwy, dżemy, słodycze. W akcję zaangażowało się ok. 1200 wolontariuszy z Parafialnych i Szkolnych i Kół Caritas, wychowawcy szkół i pracownicy Caritas, którzy zebrali 16 286,24 kg żywności.

Z  przekazanych produktów zostanie przygotowanych ok. 2 500 paczek, które przed Świętami Wielkanocnymi przekazane zostaną do osób samotnych, bezdomnych, chorych oraz rodzin wielodzietnych.  Dziękujemy darczyńcom, wolontariuszom i pracownikom sklepów za zaangażowanie i włączenie się w akcję pomocy potrzebującym.