Dziś: 24 Kwiecień 2019    |    Imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander

Baranki wielkanocne wsparciem dla ubogich dzieci

Zachęcamy do włączenia się e Wielkanocne Dzieła Miłosierdzia, którego symbolem jest baranek Caritas. Przygotowaliśmy 25 tysięcy baranków z białej czekolady, które trafiły do wszystkich parafii diecezji kieleckiej. Tradycyjnie umieszcza się je w wielkanocnym koszyku ze świątecznymi potrawami, które  przynosimy do poświęcenia w Wielką Sobotę. Baranek wielkanocny jest symbolem paschalnej ofiary Chrystusa, Jego Męki, Śmierci i Zmartwychwstania. Przypomina nam, że Chrystus jako Baranek Boży złożył za nas ofiarę na Krzyżu, w ten sposób odnosząc zwycięstwo nad grzechem i śmiercią.  Ta największa tajemnica naszej wiary ma inspirować do miłości bliźniego, do ofiarności, do konkretnych uczynków miłosierdzia. Baranki można nabywać w parafiach, a także w Biurze Caritas w Kielcach. Ofiary zebrane z tej akcji posłużą na prowadzenie dzieł miłosierdzia dla ubogich dzieci, szczególnie na organizację wypoczynku letniego, prowadzenie świetlic środowiskowych i dożywianie.