Dziś: 24 Kwiecień 2019    |    Imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander

XVI Ogólnopolska Zbiórka Żywności pod hasłem Tak. Pomagam!

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności, która odbędzie się w dniach 29-30 marca 2019 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 70-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Sklepy Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, Sklepy Euro, Tesco, Lidl. Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów, Miedziana Góra, Busko-Zdrój, Koniecpol, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Sędziszów, Miechów, Słomniki, Proszowice, Koszyce Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy pamiętać, by podczas robienia zakupów w  piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach. Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze. Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy i nauczyciele, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W akcję włączy się około 1200 osób. Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły rodzin ubogich, jak również do osób samotnych, chorych czy bezdomnych.