Dziś: 23 Marzec 2019    |    Imieniny: Pelagia, Feliks, Zbysław

Zachęcamy do włączenia się w akcję Jałmużna Wielkopostna

Okres Wielkiego Postu stanowi doskonałą okazję do wyrzeczeń i zmiany własnej postawy. Jałmużna Wielkopostnato ekumeniczna akcja charytatywna, której celem jest zwrócenie uwagi społecznej i konkretnych ludzi, szczególnie dzieci, na los osób chorych i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. To także wezwanie do zainteresowania potrzebującymi, będącymi tuż obok nas, których w natłoku codziennych spraw, tak często nie zauważamy. Chcemy budzić w sumieniach obowiązek pomocy osobom chorym i starszym, które mają takie samo prawo do szczęścia jak osoby zdrowe.  Pomaganie innym wzmacnia nasze poczucie sensu życia, daje radość i satysfakcję, pomaga docenić talenty otrzymane od Boga. Od roku 1995 kilkaset tysięcy skarbonek trafia do parafii terenie całej Polski, w tym roku będzie to 650 tysięcy skarbonek miłosierdzia, w diecezji kieleckiej ok. 18 tys. Niewielkie kwoty zbierane przez młodzież i dzieci do skarbonek są wyrazem ich osobistej rezygnacji z drobnych przyjemności na rzecz drugiego człowieka.

Skarbonki zostały przekazane do wszystkich parafii diecezji kieleckiej, poprzez parafie powinny trafić do dzieci, a przez nie do domu rodzinnego i tam inspirować wszystkich członków rodziny do wielkopostnego wyrzeczenia. Zebrane środki rozdysponowane zostaną przez Caritas parafialne na cele miłosierdzia, szczególnie na wsparcie osób starszych, niepełnosprawnych.