Dziś: 23 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Tekla, Bogusław

Ponad 12 tys. zł w walentynkowej akcji dla Hospicjum

Światowy Dzień Chorego oraz Dzień Zakochanych zaowocowały w Kielcach akcją „Serce dla hospicjum”. Aby wesprzeć bieżącą działalność Hospicjum Stacjonarnego i Domowego w Kielcach wolontariusze hospicyjni wyszli z inicjatywą, by przygotować pierniczki w kształcie serc i rozprowadzać wśród kielczan. Do akcji zaprosili dzieci, młodzież, nauczycieli, rodziców, znajomych, dzięki czemu wykonano własnoręcznieponad 1200  sztuk serc z pierników z cytatami Patronki Hospicjum – Św. Matki Teresy z Kalkuty. W dniach 12-14 lutego 2019 r. wolontariusze rozdawali je  w  Galerii Echo,  Galerii Korona oraz na ul. Sienkiewicza wśród ludzi dobrej woli, którzy zechcieli wesprzeć zbiórkę. W przeprowadzenie walentynkowej akcji włączyły się środowiska szkolne i parafialne. Do niesienia miłości i pieczenia pierników ruszyły Szkolne Koła Caritas z Brynicy, Chełmiec, Oblęgorka i Porzecza, które zorganizowały akcję na terenie Parafii p.w. Św. Marii Magdaleny i Św. Mikołaja w Chełmcach. Wierni tamtejszej wspólnoty parafialnej okazywali wielkie zainteresowanie akcją. Dzielili się środkami finansowymi, ale też okazywali ogromną życzliwość wobec dzieci – wolontariuszy. W akcję „Serce dla hospicjum” włączyły się również  dzieci i nauczyciele ze Szkoły Podstawowej nr 39 w Kielcach, Szkoły Podstawowej w Mniowie oraz Powiatowego Zespołu Szkół w Chęcinach.

Dzięki życzliwości wielu darczyńców podczas kwest udało się zebrać ponad 12 tysięcy złotych, które wesprą bieżącą działalność Hospicjum Caritas w Kielcach. Cieszymy się, że akcja „Serce dla hospicjum” spotkała się z pozytywnym odbiorem i zaangażowaniem wielu ludzi o dobrych sercach. Dziękujemy zarówno tym osobom, które przygotowywały pierniczki i włączyły się w kwestowanie jak i tym, którzy swoimi datkami wsparli działalność placówki. Mamy nadzieję, że Dzień Zakochanych stanie się na zawsze okazją okazania miłości także osobom ciężko chorym.