Dziś: 16 Czerwiec 2019    |    Imieniny: Alina, Aneta, Justyna

Biskup Piotrowski na Dniu Chorego w Piekoszowie

10 lutego 2019 r. w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie odbyły się diecezjalne obchody XXVII Światowego Dnia Chorego. Wzięło w nich udział ponad 300 osób z Zespołu Placówek Caritas w Piekoszowie oraz liczni goście z Kielc i okolic. Mszy Świętej o 11.30 przewodniczył ks. bp Jan Piotrowski. Koncelebransami byli ks. Stanisław Słowik - dyrektor Kieleckiej Caritas, ks. Wojciech Polit – diecezjalny duszpasterz służby zdrowia i ks. Jan Jagiełka – dyrektor Domu w Piekoszowie. Pasterz skierował do wiernych piękne i głębokie Słowo Boże, a potem wraz z kapłanami udzielił sakramentu chorych. Po Mszy Świętej wszyscy zgromadzeni zostali zaproszeni na obiad, który został przygotowany dzięki darczyńcom: Państwu Genowefie i Tadeuszowi Kosińskim, p. Stanisławowi Stępniowi, p. Wiesławowi Stępniowi, firmie Magnat i firmie Prominex.

Ks. biskup odwiedził kilkanaście osób z Zakładu Opiekuńczo – Leczniczego i Domu Pomocy Społecznej, leżących w łóżkach. Przyniósł im słowa pociechy i udzielił błogosławieństwa. W dalszej części uroczystości p. doktor Grażyna Stypuła, specjalista neurologii podzieliła się wiedzą na temat udarów, na czym polegają, jakie są ich symptomy, jak reagować gdy wystąpią a przede co robić, by się nie narażać na ich zaistnienie. Następnie dla zgromadzonych wystąpili uczniowie Szkoły Muzycznej z Kielc: Tymon Kułagowski na klarnecie i Antosia Lach na skrzypcach, przy akompaniamencie na pianinie pana Przemysława Rutkowskiego, pod okiem pana Mariusza Barszcza. Spotkanie zakończyło się modlitwą Koronki do Miłosierdzia Bożego.

Dziękujemy biskupowi Janowi i kapłanom za modlitwę, darczyńcom za wsparcie, muzykom za piękny występ, wolontariuszom oraz personelowi i podopiecznym Domu w Piekoszowie za wspólne przeżycie obchodów Dnia Chorego w klimacie modlitwy i wzajemnej życzliwości.