Dziś: 19 Luty 2019    |    Imieniny: Arnold, Konrad, Marceli

Radosny czas ferii w świetlicach Caritas

Bardzo aktywnie i ciekawie spędziły ferie zimowe w dniach 14 - 25. 01. 2019 dzieci uczęszczające do placówek wsparcia dziennego prowadzonych przez Caritas.

W Świetlicy Środowiskowej „ Pod Aniołem” w Kielcach miała miejsce akcja „Ferie ze świetlicą”. Z tej formy aktywnego wypoczynku skorzystało łącznie 51 dzieci. Program akcji był mocno zróżnicowany i każdy mógł w nim znaleźć coś dla siebie. Dzieci wybrały się do kina, bawialni, zwiedziły jednostkę straży pożarnej, uczestniczyły w spacerze po Kielcach połączonym ze zwiedzaniem wystaw w Muzeum Dialogu Kultur. Był czas na wspólne ognisko i pizzę. Propagując zdrowy styl życia, dzieci sporo czasu spędziły na aktywności fizycznej. W programie znalazło się wyjście na lodowisko, kręgle, trampoliny w Parku Fly Sky oraz wyjazd na basen do Strawczyna. Część wychowanków spędziła też 3 dni w Ośrodku w Kaczynie.

W Ognisku Wychowawczym Caritas w Jędrzejowie 40 dzieci skorzystało w ferie z rozmaitych atrakcji. Karnawałowy Bal Maskowy, zabawy i konkursy, wyjazd do kina sprawiły że radosny uśmiech zawitał na wszystkich twarzach. Dzieci serdecznie przyjęły gości z Policji i Sanepidu, którzy zapoznali je z zasadami bezpieczeństwa podczas wypoczynku i zagrożeniami jakie niesie współczesny świat. Dzieci wcieliły się też w kolędników i odwiedziły Burmistrza i pracowników Urzędu Miasta i Gminy.

Wiele podobnych atrakcji i innych ciekawych zajęć w ferie zimowe przeprowadziły także świetlice „U Józefa” w Kielcach oraz w Chmielniku, Proszowicach, Mniowie, Ślęcinie, Desznie i Cudzynowicach.

Zajęcia w ferie zimowe zostały przeprowadzone  ze środków Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.