Dziś: 18 Lipiec 2019    |    Imieniny: Kamil, Robert, Szymon

Zimowisko w Zakopanem

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 12-18 stycznia 2018 roku przeprowadziła we współpracy ze Stowarzyszeniem Razem Dzieciom z Buska Zdroju zimowisko dla 47 dzieci. W organizację wypoczynku tradycyjnie zaangażowali się wolontariusze, którzy pełnili funkcję wychowawców. Dzieci z powiatu buskiego wyjechały do Zakopanego, by miło spędzić czas ferii zimowych.

Podczas turnusu realizowany był program wychowawczy „Kronikarz Marceli. Księga skarbów”. Dzięki opowiadaniom na każdy dzień uczestnicy mieli szansę wspólnie porozmawiać na ważne życiowe tematy. Przez całe zimowisko prowadzone były warsztaty tematyczne: sportowy, recyklingowy, zabawowy, artystyczny i taneczno-ruchowy. Efekty pracy okazały się satysfakcjonujące uczestników. Zima w tym roku była obfita w śnieg, więc nie zabrakło także zabaw na świeżym powietrzu. Uczestnicy zimowiska uczyli się jazdy na nartach, szusowali na łyżwach i z radością zjeżdżali na sankach. Każdy dzień turnusu wypełniony był także różnymi atrakcjami: konkurs strojów, „Randka w ciemno”, turniej grup, karaoke, wieczór filmowy, zwiedzanie Zakopanego, Sanktuarium na Krzeptówkach, Labirynt Lodowy itp.

Najlepszym podsumowaniem  tego czasu był uśmiech na twarzach dzieci na koniec i łzy w trakcie rozstania.