Dziś: 23 Kwiecień 2019    |    Imieniny: Jerzy, Wojciech

Przedłużony nabór uczestników do projektu pn. „Standardy w zakresie mieszkalnictwa wspomaganego dla osób chorujących psychicznie po wielokrotnych pobytach w szpitalu psychiatrycznym”

Caritas Diecezji Kieleckiej PRZEDŁUŻA do dnia 31.01.2019r. NABÓR UCZESTNIKÓW do realizacji projektu pn. „Standardy w zakresie mieszkalnictwa wspomaganego dla osób chorujących psychicznie po wielokrotnych pobytach w szpitalu psychiatrycznym”.

Oferta skierowana jest do osób chorych psychicznie, które przynajmniej 2 razy przebywały w szpitalu psychiatrycznym.

Etapy rekrutacji uczestników do projektu:

1. Nabór zgłoszeń kandydatów trwa od 1.12.2018 r. do 31.01.2019 r.
  2. Rozmowy kwalifikacyjne odbędą się w terminie 28.01.2018 r. – 7.02.2019 r.
  3. Decyzja o zakwalifikowaniu uczestników do projektu zostanie ogłoszona 8.02.2019 r.

Celem naboru jest wyłonienie potencjalnych mieszkańców mieszkań wspomaganych, które będą prowadzone przez Caritas Diecezji Kieleckiej.

Osoby zakwalifikowane  będą mogły skorzystać nieodpłatnie z następujących form wsparcia:

• kursy przygotowujące do samodzielnego mieszkania,
  • zajęcia grupowe z psychologiem/terapeutą,
  • indywidualne wsparcie psychologiczne,
  • spotkania dla rodzin osób chorujących psychicznie.

Po zakończeniu tych działań, wybrani uczestnicy będą mogli zamieszkać w Wiśniówce k. Kielc w mieszkaniach wspomaganych utworzonych w ramach projektu. Mieszkania te zlokalizowane będą na terenie gm. Masłów.

Zasady rekrutacji uczestników oraz wymagane dokumenty dostępne są na stronie internetowej Caritas Kieleckiej w zakładce Projekty - „Standardy w zakresie mieszkalnictwa wspomaganego dla osób chorujących psychicznie po wielokrotnych pobytach w szpitalu psychiatrycznym”.

Projekt konkursowy Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś Priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.8 Rozwój usług społecznych świadczonych w środowisku lokalnym.