Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

XV Ogólnopolska Zbiórka Żywności pod hasłem Tak. Pomagam!

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności  w ramach ogólnopolskiej akcji „Tak. Pomagam”. Zbiórka odbędzie się w dniach 7-8 grudnia  2018 r.  (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 70-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, sklepy Euro, Tesco, Lidl. Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów, Miedziana Góra, Busko-Zdrój, Koniecpol, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Mniów, Sędziszów, Miechów, Słomniki, Proszowice.

Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy podczas zakupów w najbliższy piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach. Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze. Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach, nadzorować akcję będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W akcję włączy się około 1200 osób. Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej, jak również do osób samotnych, chorych czy bezdomnych.