Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

Ze świetlicą do Krakowa

Trzeba dzieciom dać serce, piękno i uśmiech, aby uczyły się kochać ludzi i wszystko, co je otacza pisała Maria Kownacka. Taki cel przyświecał wycieczce zorganizowanej dla dzieci ze Świetlicy Środowiskowej Caritas "U Józefa" w Kielcach.  Dnia 24 listopada 2018 r. uczestnicy projektu „Wskazówki życia w świetlicach Caritas” odwiedzili Kraków. Mimo, iż pogoda nie do końca była sprzyjająca, to radość i entuzjazm dzieci był ogromny. Swoją podróż rozpoczęliśmy od wizyty w zoo. Największą atrakcją były żyrafy, jedna z nich nawet przyszła przywitać sie z dziećmi. Bez wątpienia wywołało to wiele emocji, ponieważ od bezpośredniego kontaktu dzieliła ich tylko szyba. Dla wielu było to pierwsze spotkanie z dzikimi zwierzętami, pojawiły się  nawet łzy wzruszenia.

Kolejnym punktem na planie dnia były Sukiennice i spacer po skarbcu wiedzy o przeszłości Krakowa. Szlak turystyczny w Rynku Podziemnym wiedzie pomiędzy kamiennymi i ceglanymi murami piwnic dawnych obiektów handlowych, takich jak: Kramy Bolesławowe, Kramy Bogate, Waga Wielka i Sukiennice. W czasie tej wędrówki dzieci zaczerpnęły ogromną garść informacji o historii królewskiego miasta. Mogły poczuć atmosferę  panującą na średniowiecznym rynku, ponieważ w  trakcie zwiedzania było słychać odgłosy gwaru transakcji handlowych.  Oglądały film o powstaniu Krakowa, wysłuchały legendy o smoku wawelskim, a na zakończenie mogły samodzielnie wybić monetę.

Po wszystkich trudach dnia, zmęczeni tak duża dawką emocji, wyruszyliśmy do parku wodnego, aby sie zrelaksować. Kompleks wypoczynkowy, wyposażony w kilka basenów i zjeżdżalni, spowodował u dzieci przypływ nowej energii a czas spędzony tam był dla wszystkich bardzo przyjemny. Radości nie było końca, a uśmiech wywołany na twarzach dzieci jest dla nas największą nagrodą.

Projekt „WSKAZÓWKI ŻYCIA W ŚWIETLICACH CARITAS” współfinansowany  jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014 -2020.