Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

Rusza kampania "Białej wstążki"

Caritas Diecezji Kieleckiej aktywnie włącza się  kampanię społeczną „Biała wstążka”, prowadzoną w Kielcach w  dniach 25 listopada - 10 grudnia 2018. W tym roku akcja realizowana jest pod hasłem: „Senior – kocham, lubię, szanuję, nie biję”. Koordynatorem kampanii jest Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Kielcach.  „Biała wstążka” to międzynarodowa kampania zainaugurowana  w celu walki z przemocą, a jej symbolem jest właśnie biała wstążka. Tegoroczna akcja skierowana jest szczególnie na przeciwdziałanie przemocy  wobec osób starszych.

Centrum Interwencji Kryzysowej Caritas w Kielcach aktywnie włącza się w te obchody poprzez organizację zajęć dla studentów i uczniów oraz bezpłatne dyżury psychologów, pedagogów, interwentów kryzysowych i prawników dla osób doznających przemocy.

Centrum Interwencji Kryzysowej, Schronisko dla Kobiet, Ośrodek dla Osób Pokrzywdzonych Przestępstwem, Kielce, ul. Urzędnicza 7b.

Harmonogram porad:

• 26.11 – 30.11.2018r. w godz. 8.00-16.00 – dyżury specjalistów: psycholog, pedagog, interwent kryzysowy.
  • 26.11 – w godz. 12.00 – 14.00 - dyżur prawnika.
  • 28.11 – w godz.9.00 – 11.00; 12.30 – 15.00, 16.30 – 18.30 - dyżur prawnika.
  • 30.11 – w godz. 8.00-10.00 – dyżur prawnika.
  • 3.12 – 7.12.2018r. w godz. 8.00-16.00 – dyżury specjalistów: psycholog, pedagog, interwent kryzysowy.
  • 30.11.2018r. – dzień otwarty w CIK przeznaczony dla uczniów ostatnich klas liceum oraz studentów, proponowana tematyka zajęć (po uzgodnieniu telefonicznym 784-532-509): przyczyny przemocy, skutki oraz działania podejmowane w CIK, Schronisku dla kobiet oraz OPOPP.
  • telefony całodobowe: 41/366-48-47, 784-531-622 - dla osób doznających przemocy.