Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

Prymas Polski odwiedził Dom dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie

„Dom to ludzie” - te słowa powtórzył kilkakrotnie Prymas Polski abp Wojciech Polak w kaplicy Domu dla Niepełnosprawnych w czasie 18 listopada 2018 r.. Wyjaśnił znaczenie słowa miłosierdzie: Misericordias- serce otwarte dla wszystkich. Przedstawił je jako praktykę dnia codziennego i zadanie dla wszystkich w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Również najsłabsi, przykuci do łóżek i wózków inwalidzkich swoją modlitwą i choćby serdecznym uśmiechem mogą świadczyć miłosierdzie.
Wizyta Ks. Prymasa wpisała się w świętowanie odpustu Matki Bożej Ostrobramskiej i Święta Niepodległości Polski. Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą o 11.30 odprawioną w kaplicy Domu przez ks. dyrektora Jana Jagiełkę. Po obiedzie zebrani wysłuchali pięknego koncertu utworów Fryderyka Chopina i innych polskich kompozytorów w wykonaniu p. Marka Brachy.

Na zakończenie podopieczni Domu Caritas udali się na modlitwę do kaplicy, aby oczekiwać na wizytę Prymasa Polski, arcybiskupa Wojciecha Polaka. Przywitano go śpiewem i modlitwą. Ks. dyrektor Jagiełka przedstawił pokrótce historię i działalność Domu. Po tym modliliśmy się Koronką do Miłosierdzia Bożego pod przewodnictwem Księdza Prymasa. Znamienity gość podarował głębokie i serdeczne przesłanie dla mieszkańców, pracowników i gości Domu o pełnieniu miłosierdzia. Po błogosławieństwie, wychodząc z kaplicy po ojcowsku na wielu czołach, szczególnie osób z niepełnosprawnością, nakreślił znak krzyża i uścisnął dłonie na znak życzliwości. Odwiedziny abp. Polaka związane były z jego wizytą w kościele parafialnym w Piekoszowie, gdzie sprawował Mszę św. i pobłogosławił nowe szaty dla czczonej w tym sanktuarium wizerunku Matki Bożej Bolesnej.