Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

Obchody Światowego Dnia Ubogich w diecezji kieleckiej

W Niedzielę 18 listopada 2018 r. po raz drugi w Kościele przeżywany był Światowy Dzień Ubogich. Hasłem tegorocznych obchodów był werset Psalmu 34: „Biedak zawołał, a Pan go usłyszał”. Caritas czynnie włączyła się w obchody tego Święta. Już w przeddzień, 17 listopada, do Kaczyna przyjechali przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas. Najpierw w kościele parafialnym członkowie PZC odmówili Koronkę do Bożego Miłosierdzia w intencji ludzi ubogich.

Następnie w Ośrodku Ekowypoczynek miało miejsce spotkanie o charakterze szkoleniowo - integracyjnym, które poprowadził Damian Zegadło - koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Wolontariusze podzieleni na grupy rozważali poszczególne fragmenty papieskiego Orędzia na 2. Światowy Dzień Ubogich, mieli też za zadanie napisać list do ubogiego. W dalszej części uczestnicy spotkania obejrzeli film „Human Experience”, który pokazuje jak spotkanie z ludźmi ubogimi i chorymi może odmienić spojrzenie na świat i życie. Niedzielny poranek upłynął pod znakiem przygotowania kanapek dla osób ubogich. Następnie wszyscy udali się do Kielc. Tam w Bazylice Katedralnej sprawowana była Msza Św. w intencji ludzi ubogich, której przewodniczył ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej. W homilii celebrans zauważył że „Bogu potrzebne są nasze uszy, jesteśmy narzędziami w Jego ręku. Bóg posługuje się nami, by wysłuchać ubogiego”. Po Mszy św. na kieleckim Rynku ustawiono „Namiot Miłosierdzia” w którym rozdzielano posiłek dla ubogich. Wolontariusze PZC częstowali kanapkami, bigosem oraz gorącą herbatą. Przekazano ponad 100 porcji. Istotna była także rozmowa z osobami zebranymi na wspólnym posiłku i  duchowe wsparcie.

W ramach Dnia Ubogich Caritas przygotowała także akcję „Torba Miłosierdzia”. Do parafii przekazane zostały papierowe torby, które wierni mogli otrzymać i wypełniać produktami spożywczymi i chemicznymi. W ten sposób konkretnym uczynkiem miłosierdzia można pomóc ubogim. Zebrane torby przekazane zostaną osobom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej, zwłaszcza samotnym i starszym.