Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

Caritas na 2. Światowy Dzień Ubogich

W niedzielę 18 listopada 2018 r. obchodzić będziemy 2. Światowy Dzień Ubogich pod hasłem "Biedak zawołał, a Pan go usłyszał". Ojciec Święty Franciszek zachęca nas w Orędziu na ten Dzień do modlitwy za ubogich i z ubogimi oraz do konkretnych dzieł miłosierdzia. Odpowiadając na ten apel papieża Caritas, podobnie jak w roku ubiegłym,  zachęca do udziału w akcji Torba Miłosierdzia. W parafiach będzie można otrzymać papierową torbę, do której należy włożyć produkty spożywcze, ewentualnie też środki czystości. Następnie wypełnione torby powinny być przyniesione do parafii i za pośrednictwem Księży i Parafialnych Zespołów Caritas przekazane osobom potrzebującym w środowisku lokalnym(sugerujemy by były to osoby starsze, samotne, znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej).

Caritas zaplanowała też obchody Światowego Dnia Ubogich na szczeblu diecezjalnym. W niedzielę 18.11. o godz. 11.00 w kieleckiej katedrze zostanie odprawiona Msza Św. w intencji ubogich. Następnie na Rynku ustawiony będzie Namiot Miłosierdzia, w którym przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas przygotują poczęstunek dla ubogich w godzinach 12- 14.  Zapraszamy wolontariuszy, darczyńców i wszystkich, którzy otwarci są na pomoc potrzebującym do wspólnej modlitwy i dzieł miłosierdzia.

Orędzie papieża Franciszka na 2 Światowy Dzień Ubogich