Dziś: 21 Październik 2018    |    Imieniny: Urszuli, Celiny, Hilarego

Ponad 1,5 tony żywności trafi do seniorów

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 21 – 22 września 2018 r. przeprowadziła zbiórkę żywności w ramach ogólnopolskiej kampanii „Kromka Chleba dla Sąsiada”. Żywność zbierana była w sklepach sieci Biedronka w Kielcach, Kazimierzy Wielkiej, Busku - Zdroju, Sędziszowie, Miechowie i Słomnikach. Klienci sklepów, dzieląc się zakupami, najczęściej przekazywali podstawowe produkty spożywcze, takie jak: makaron, mąka, cukier, herbata, olej, konserwy i słodycze. Wolontariusze z Parafialnych i Szkolnych i Kół Caritas zebrali 1538 kg żywności, z których przygotowano 200 paczek. Zebrane dary przekazane zostaną do osób samotnych i starszych poprzez zespoły parafialne. Taka jest idea tej akcji, by zaktywizować społeczność lokalną i zwrócić uwagę na potrzeby osób żyjących w sąsiedztwie, szczególnie starszych, samotnych. Dziękujemy darczyńcom, wolontariuszom i pracownikom sklepów Biedronka za zrozumienie idei akcji „Kromka Chleba dla Sąsiada” i aktywne włączenie się w jej realizację.