Dziś: 23 Październik 2018    |    Imieniny: Marleny, Edwarda, Seweryna

Kadra kolonii Caritas podsumowała turnusy

Ośrodek Eko-Wypoczynek w Kaczynie w sobotę 15 września 2018 r. gościł kadrę Wakacyjnej Akcji Caritas Diecezji Kieleckiej. Przybyli na nie kierownicy, duszpasterze wychowawcy i pielęgniarki. Spotkanie rozpoczęła  wspólna kawa i rozmowy. Następnie każdy turnus zaprezentował swoje dokonania kolonijne. Uśmiechom nie było końca. Tą część zakończyło wręczenie pamiątkowych dyplomów. O 12.00 w kościele w Kaczynie została odprawiona dziękczynna Eucharystia za bezpieczny czas kolonii. Popołudnie wypełniła wspólna aktywność. Tym razem grupa kolonijna wzięła udział w grze strategicznej „Trampki”,  drugą cześć zajęła zabawa „Baloniada”. Dało się wyczuć ducha rywalizacji. Spotkanie zakończyły luźne rozmowy, kolonijne wspomnienia oraz plany na wolontariat w ciągu roku i ... przyszłe kolonie.
Wakacyjna Akcja Caritas w naszej diecezji obejmowała w tym roku 7 turnusów: 4 w Chłapowie nad Bałtykiem, 2 w Zakopanem, 1 w Kaczynie k. Daleszyc. Wzięło w niej udział 615 dzieci: 577 z terenu diecezji kieleckiej i 38 polonijnych uczestników z Grodna.