Dziś: 22 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Tomasz, Maurycy

Festyn integracyjny w Sędziszowie

W piękny, słoneczny dzień 12 września br. w Bazie Turystyczno–Kulturalno-Rekreacyjnej w Sędziszowie odbył się Festyn pn. „Integracja dla Niepodległej”. W wydarzeniu uczestniczyły placówki Caritas Diecezji Kieleckiej działające na rzecz osób chorych i niepełnosprawnych: Środowiskowe Domy Samopomocy z Kielc, Miechowa, Mniowa, Proszowic, Świniar i Sędziszowa, Warsztaty Terapii Zajęciowej z Piasku Wielkiego i Ostrowa, Dom Pomocy Społecznej z Rudek i Dzienny Dom Opieki Medycznej z Kielc. Festyn otworzył ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej, który podkreślił, że troska o osoby chore i niepełnosprawne zajmuje szczególnie ważne miejsce w działaniach Caritas. Podziękował on wszystkim kierownikom i terapeutom placówek, którzy na co dzień z wielkim zaangażowaniem posługują swoim podopiecznym. Zgromadzonych przywitał też burmistrz Wacław Szarek. Wyraził on radość, że Sędziszów może gościć tak wiele ośrodków wsparcia Caritas z różnych stron diecezji. Pogratulował on wrażliwości z jaką Caritas pochyla się na przywracaniu godności osobom niepełnosprawnym, czego przykładem są działania ŚDS w Sędziszowie. Najważniejszą częścią festynu były występy artystyczne naszych podopiecznych, które skoncentrowane były wokół tematyki związanej ze 100- leciem Niepodległości Polski. W pięknej biało- czerwonej scenerii brzmiały pieśni patriotyczne, wiersze, prezentowane były scenki rodzajowe i przedstawienia. Wokół sceny poszczególne placówki rozstawiły swoje stoiska, na których prezentowane były wyroby rękodzielnicze wytwarzane w ramach terapii zajęciowej. Wystawiono tam wyroby ceramiczne, tkaniny, obrazy wykonywane różnymi technikami, maskotki, wyroby z drewna i inne. Zarówno występy artystyczne, jak też wystawa prac pokazały jak wiele talentów mają nasi podopieczni i jak wiele pracy wraz z opiekunami, włożyli, by przynieść tak piękne efekty. W kolejnej części spotkania uczestnicy zostali zaproszeni do rozmaitych zabaw integracyjnych, które poprowadzili animatorzy z grupy KAMA z Sędziszowa. Zwieńczeniem festynu był poczęstunek przygotowany przez Stołówkę Caritas w Sędziszowie i Centrum Integracji Społecznej w Kielcach. Piękna baza w Sędziszowie stworzyła wspaniałe warunki do radosnego spotkania, które przyczyniło się do uświetnienia Rocznicy Niepodległości Ojczyzny i wzajemnej integracji podopiecznych i pracowników Caritas Kieleckiej. Sprawne przeprowadzenie imprezy było możliwe dzięki wielkiemu zaangażowaniu pracowników i podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Sędziszowie, Centrum Integracji Społecznej w Kielcach oraz życzliwości wielu osób.

Dziękujemy p. Wacławowi Szarkowi – Burmistrzowi Miasta i Gminy Sędziszów, p. Krzysztofowi Chmarukowi – dyrektorowi Bazy Turystyczno –Kulturalno- Rekreacyjnej w Sędziszowie, p. Jolancie Wiekierze – dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Sędziszowie, animatorom grupy KAMA oraz ks. Edwardowi Giemzie – proboszczowi parafii św. Piotra i Pawła w Sędziszowie i ks. Stanisławowi Brzozie – proboszczowi z Tarnawy.

Festyn odbył się w ramach projektu „Integracja dla Niepodległej” współfinansowanego przez Caritas Polska.