Dziś: 18 Listopad 2018    |    Imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman

Rusza projekt „Polskie Miłosierdzie”

Caritas Diecezji Kieleckiej serdecznie zaprasza grupy parafialne chętne do zaangażowania się w dzieła miłosierdzia oraz Parafialne Zespoły Caritas do włączenia się w projekt „Polskie Miłosierdzie”.

Zakłada on aktywizację Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Kieleckiej poprzez wyjazd szkoleniowo-pielgrzymkowy do Sanktuarium Matki Bożej Kodeńskiej i wizyty studyjne w parafiach diecezji siedleckiej, gdzie prężnie działają zespoły Caritas. Efektem wyjazdu będzie zaplanowanie innowacyjnych inicjatyw miłosierdzia w parafiach, z których 5 dostanie dofinansowanie.

Wyjazd do Sanktuarium Maryjnego w Kodniu odbędzie się w dniach
28-30 września 2018 r. Uczestnicy zwiedzą także Kostomłoty, Jabłeczną i Pratulin. W Kodniu przeprowadzone zostanie szkolenie dla uczestników.

W programie zaplanowano:

- zajęcia z ogólnej wiedzy na temat dobroczynności

- konferencja na temat ewangelicznych podstaw działań miłosierdzia poprowadzona przez kapłana podejmującego różnorakie inicjatywy

- warsztat przybliżający sposoby pracy charytatywnej polskich świętych i błogosławionych

Podczas wyjazdu odbędzie się też wizyta studyjna w aktywnie działających PZC w Białej Podlasce i Janowie Podlaskim. Uczestnicy odwiedzą także siedzibę centrum wolontariatu. Odbędzie się tam prezentacja ciekawych działań podejmowanych w diecezji siedleckiej.

Udział w projekcie jest bezpłatny. Zgłoszenia chęci udziału (ok. 6 osób z parafii) do p. Damiana Zegadło osobiście w Biurze Caritas pl. Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach osobiście, telefonicznie (tel. 41 3445282, kom. 664031039) bądź mailowo ( JLIB_HTML_CLOAKING ) do dnia 14.09.2018.