Dziś: 18 Listopad 2018    |    Imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman

Biskup Jan Piotrowski odwiedził Hospicjum Caritas w Kielcach

W liturgiczne wspomnienie św. Matki Teresy z Kalkuty, 5 września br., biskup Jan Piotrowski przewodniczył Mszy św. w Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. W homilii biskup Jan przypomniał postać  patronki kieleckiego Hospicjum. Cierpienie wpisane jest w ludzką naturę niezależnie od tego, czy jesteśmy wierzący, czy niewierzący, chrześcijanami, czy niechrześcijanami. Dotyka ono wszystkich. Tam gdzie jest łaska wiary łatwiej jest to doświadczenie znosić... W cierpieniu nie jest człowiek skazany, bo przecież Pan Jezus uczynił wiele cudów i myślał o chorych i cierpiących. Ta łaska uzdrowienia jest rzeczywistością, którą odnajdujemy w ludzkim życiu, która domaga się też wiary i pokory po to, by umieć cierpliwie czekać na ten dar... Myślę, że nasze Hospicjum jest tym miejscem, które uczy nas prawdy o cierpieniu i jednocześnie jest tym domem, który pomaga w przejściu do innego świata i rzeczywistości - mówił celebrans. Uczestniczący w liturgii pensjonariusze, pracownicy i wolontariusze placówki mieli możliwość ucałowania relikwii św. Matki Teresy. Następnie biskup odwiedził chorych w salach niosąc słowa pociechy i błogosławieństwa. Na zakończenie uroczystości wolontariusze przygotowali scenki rodzajowe i film o Patronce.

Hospicjum Caritas w Kielcach przeznaczone jest dla osób w stanach terminalnych, gdzie rodziny nie są w stanie poradzić sobie z opieką chorego w domu. Przebywają tu pacjenci onkologicznie chorzy i z innymi schorzeniami. Otrzymują oni  wspieracie poprzez łagodzenie bólu,  świadczone są również usługi rehabilitacyjne,  psychologiczne i opieka duszpasterska.