Dziś: 22 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Tomasz, Maurycy

Aktywna Świetlica Wakacyjna

W sierpniu w kieleckiej Świetlicy Caritas „Pod Aniołem”, mieszczącej się przy ul. Mieszka I 48, miała miejsce weakacyjna akcja „Aktywna Świetlica”. Czas od 6 do 24. 08.2018 wypełniony był wieloma atrakcjami dla dzieci. Były to wycieczki, spacery, gry zabawy, zajęcia edukacyjne i profilaktyczne. Łącznie z tej formy aktywności skorzystało ponad 50 osób.

W ramach akcji dzieci odwiedziły stadninę koni, Muzeum Dialogu Kultur, jaskinie na Kadzielni, kino, grały w minigolfa i kręgle. Piękna pogoda pozwoliła też na wyjścia na otwarty basen, zalew w Borkowie oraz piknik na Telegrafie. Szczególnie ekscytujące były całodniowe wycieczki autokarowe. Nasi wychowankowi odwiedzili  Farmę Iluzji w Mościskach, gdzie mogli się przekonać, że fizyka jest ciekawa nawet w wakacje . Odwiedziły także Rodzinny Park Rozrywki w Inwałdzie. Tam mogli zapoznać się z dinozaurami, które w czasach prehistorycznych żyły ziemi, a także poznać życie średniowiecznych rzemieślników w Warowni Inwałd. Akcję zakończył wyjazd do Kurozwęk. Dzieci zwiedziły pałac, lochy, obejrzały bizony i inne zwierzęta w mini zoo, a także pokonały labirynt z kukurydzy, który w tym roku nawiązywał do 100- lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.