Dziś: 22 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Tomasz, Maurycy

Pielgrzymka pracowników Caritas Diecezji Kieleckiej do Wilna

W dniach 24-26 sierpnia br. grupa 40 osób pracowników Caritas oraz ich rodzin pielgrzymowali do Matki Bożej Ostrobramskiej w Wilnie. Najpierw pielgrzymi zwiedzali Zamek Królewski z XV w Trokach i modlili się w Sanktuarium Matki Bożej Trockiej w tamtejszym kościele parafialnym.

Następnego dnia zwiedzali zabytki starego Miasta i w południe wszyscy modlili się w Kaplicy Ostrobramskiej w intencji wszystkich dzieł Caritas Kieleckiej oraz jej pracowników i podopiecznych. Ogarniając modlitwą 100 lat niepodległości Rzeczypospolitej łączyliśmy się z votum Marszałka Józefa Piłsudskiego, który na srebrnym Ryngrafie napisał: „Dzięki Ci Matko za Wilno”. Ten niezwykle urokliwy zakątek dawnej Rzeczypospolitej i Litwy wzbudził w sercach wszystkich pielgrzymów uczucie dumy i radości ze wspaniałego dorobku mieszkających tam przez wieki Polaków.

Ostatniego dnia w Niedzielę po wspólnej Mszy świętej w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia pielgrzymi odwiedzili muzeum Adama Mickiewicza i kilka innych miejsc związanych z jego zamieszkiwaniem w Wilnie. Po odwiedzeniu cmentarza na Rossie i wspólnej modlitwie za wszystkich spoczywających tam wielkich  Polaków – pielgrzymi szczęśliwie wrócili do Kielc dziękując Matce Bożej za troskliwą opiekę nad Polskim Narodem i działaniami Caritas Kieleckiej.