Dziś: 16 Sierpień 2018    |    Imieniny: Nora, Joachim, Roch

Dzień Dziecka w Świetlicy „U Józefa”

Tegoroczny Dzień Dziecka dla dzieci ze Świetlicy Środowiskowej CARITAS „U Józefa” trwał kilka dni. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

1 czerwca cały autokar podopiecznych wyruszył do Parku Etnograficznego w Tokarni na zorganizowany tam Dzień Dziecka. Już od progu przywitał nas pan przewodnik, znany nam bliżej z zajęć historycznych realizowanych w ramach projektu „Wskazówki życia w świetlicach CARITAS”.  Oprowadził nas po części zabytków, jednak my z niecierpliwością czekaliśmy na moment, gdy będziemy mogli skorzystać z bardziej współczesnych atrakcji – malowania twarzy, tańców integracyjnych. Pracownicy Parku Etnograficznego przygotowali jednak też zabawy sprzed wieku: toczenie fajerki, kręgle z patyków, robienie maskotek ze skrawków materiału, przeciąganie liny… Świetną zabawą okazało się nawet pranie na tarze czy noszenie wody na plecach w nosiłkach.  Wymęczeni zabawą zjedliśmy pyszną kiełbasę upieczoną na ognisku. Zmęczeni, ale szczęśliwi, dotarliśmy w końcu na świetlicę, by odpocząć przed kolejnym, ekscytującym dniem.

Dla uczestników VI Przeglądu Form Artystycznych Świetlic i Klubów dla Dzieci i Młodzieży Dzień Dziecka trwał dłużej. Z pośród świetlic, które brały udział w przedstawieniach, nasi podopieczni, wraz ze świetlicami „Kamyk” i „4 Kąty”, zostali wyróżnieni dodatkową nagrodą w formie warsztatów w lodziarni. 2 czerwca spotkaliśmy się z panem Erwinem Wierzbowskim, właścicielem lodziarni „Tęczowa”, aby zdradził nam kilka sekretów jego pracy. Każdy, po wcześniejszym przygotowaniu, mógł pomóc przy produkcji lodów. Gdy jedna grupa zgłębiała tajniki przygotowania chłodnych specjałów, pozostali smakowali pysznych, ręcznie robionych lodów z lodziarni pana Erwina. A było w czym wybierać! Rabarbar, cytryna z miętą, truskawka, snickers, balonowe, gruszka z mandarynką – to tylko niektóre ze smaków. Wszyscy nie mogliśmy się jednak doczekać, aż spróbujemy lodów, które sami stworzyliśmy. Przy naszej współpracy powstały lody truskawkowe z miętą i cytryną oraz o smaku nuttelli. Oczywiście wszyscy chcieliśmy ich spróbować, więc każdy dostał kolejną gałkę lodów do skosztowania. Dwie godziny minęły błyskawicznie, nie chcieliśmy wracać, wolelibyśmy ciągle jeść te pyszności. Przyjemności jednak szybko się kończą, pan właściciel zachęcał nas, byśmy częściej przychodzili do jego lodziarni i chętnie ustawiał się z nami do zdjęć. Do dziś mamy w pamięci smak tych pysznych, naturalnych lodów.

Zwieńczeniem Dnia Dziecka w naszej placówce była wtorkowa wizyta w Centrum Wspinaczkowym MOBIUS Studio w ramach bezpłatnych, specjalnych zajęć z okazji tego dnia. Mieliśmy okazję skorzystać ze wspinania pod opieką instruktorów, z huśtawki, tyrolki, high-line, gier i zabaw. Na świetlicę wróciliśmy wykończeni, ale szczęśliwi i zadowoleni i namawiamy naszych wychowawców na kolejne takie wyjście.

Dzień Dziecka to wydarzenie, na które czekamy cały rok. Cieszymy się więc, że mogliśmy skorzystać aż z tylu atrakcji przygotowanych przez naszych wychowawców.

Wychowankowie ŚŚ CARITAS „U Józefa”